het huis
ligging
omgeving
activiteiten
foto's
reserveren
contact

Wat kun je zien en doen rond Perarrúa?

Los Nuguerals ligt 150 meter van het kleine dorp Perarrúa. Het dorpje Perarrúa is heel oud. In de tijd van de Kelten lag het dorp hoger op de berg. De ruïnes zijn daar nog te vinden.
In de middeleeuwen, toen de eerste koningen heersten, werd het dorp aan de rivier gesticht.
De Moren bouwden de toren (Castillo) op de berg en legden het irrigatiesysteem aan. Het werd een bloeiend landbouw- en ambachtsdorp met toestroming van de mensen uit de omliggende dorpen.
In de jaren 1900 tot 1940 telde het dorp 650 zielen. Nu zijn het er in de winter 40 en in de zomer rond de 150. De kinderen en kleinkinderen komen hun (groot)ouders in de zomer bezoeken. Er heerst stilte en rust in het dorp.
Eén keer per jaar is het druk, tijdens het dorpsfeest.
Tegenwoordig is er een café van Chill-Outdoor, waar je ook kunt eten


view view

De Omgeving van Perarúa
Rondom ons huis is de ruige natuur met paden naar verlaten dorpen en prachtige uitzichtpunten. Er zijn roofvogels, zangvogels, gieren en vlinders, hagedissen, gekko´s, marters, vossen everzwijnen, berggeiten en nog veel meer dieren.
In het dal heerst een microklimaat, waardoor het vrijwel altijd mooi weer is. Een zachte `föhn`wind zorgt voor de nodige koeling. De meeste zomerse onweren passeren ten noorden van het dal. Zelfs met kerst kunt u vaak in uw t-shirt in de zon zitten.
Het irrigatiekanaal kabbelt achter het huis voorbij.
Onze berg is een versteende duin, uniek in Europa en wordt vaak door geologen bezocht.
En daarboven op een rand waakt de Moorse vesting over ons dal.

Langs Perarrúa stroomt de schone bergrivier Rio Esera (met een leuk strandje bij het dorp).
In deze rivier en in het stuwmeer iets verderop kun je heerlijk zwemmen.
Een paar kilometer naar het noorden ligt het buurdorpje Besians. Ook Besians heeft een prachtige Romaanse brug

In de buurt ligt ook het prachtige stadje Ainsa. Daar zijn single tracks waar de enduro wereldkampioenschappen gehouden worden.Het stadje Graus
Onder de Romeinse brug aan de rand van ons dorp stroomt de Rio Esera naar het 9 kilometer zuidelijker gelegen stadje Graus en dan naar het grote stuwmeer. Graus is het tegenwoordige centrum van alle omliggende dorpen. Op de berghelling In Graus zijn gezellige terrasjes waar menig dorpeling ons vriendelijk toelacht. In de winkels is van alles te koop. En er is natuutrijk een 'dorpssuper'. De 'flappentap' is ook aanwezig. Op het idyllische plein in het midden van het stadje is elke maandagochtendmarkt. In Graus staat een mooie basiliek.
In Graus zijn voldoende stedelijke voorzieningen: winkels, restaurantjes, tandarts, 24-uurs artsenpost, benzinestation, garages, apotheek,etc.


Unieke flora en fauna en ook verlaten dorpen
Achter ons huis staat een oude kerk op een rotspunt, daarachter liggen verlaten dorpen. Enkele decennia geleden werden de daar gelegen dorpen voorgoed verlaten. Struiken en bomen overwoekeren nu alles en prachtig gekleurde vlinders en vogels, zoals de spectaculaire hop en de veelkleurige bijeneter, zijn uitbundig aanwezig. Af en toe zweeft een arend of een aasgier majestueus voorbij. In vele kelders wonen nu fluweelzachte vleermuizen. De met stenen gestapelde muren geven de grenzen van vroegere olijf- en wijngaarden en landerijen aan. Op verschillende plaatsen stroomt het eeuwig heerlijk helder bronwater uit de rotsen. Het lijkt wel of de tijd stil is blijven staan. In de oude huizen fluisteren wanden en achtergebleven meubilair verhalen uit een ver verleden. Aan een bospad ligt een aantal rondgestapelde steenhopen. Dit zijn begraafplaatsen van Kelten, die rond de 3e eeuw voor v.C. tot hier doordrongen. Wie af en toe voor zijn voeten kijkt en bukt kan op tal van plaatsen fossielen oprapen. Ongeveer twaalf miljoen jaar geleden was dit gebied namelijk een groot meer. De versteende schelpdieren zijn als bewijs achtergebleven.Activiteiten
Van wandelen tot fronton spelen. Bij Los Nuguerals zijn allerlei activiteiten mogelijk: zoals een mountainbiketocht op de onverharde wegen en paden in het achterland. Of zwemmen, wandelen, fietsen, kletteren, klimmen, paardrijden, kanovaren, tennissen, fronton (lijkt op squash, maar dan in de buitenlucht) spelen, golfen, canyoning, fotograferen, vlinders en fossielen zoeken, kleine vogels en roofvogels bekijken, parapenten, autotochten maken, kerken en kloosters bezoeken, vissen en nog veel meer.
Vanuit het huis heb je zeker 250km aan offroad tracks om te fietsen en daarnaast 50km aal single tracks.

Hooggebergte
De hoogste top van de Pyreneeën, Aneto ca. 3550 meter, ligt aan de grens van Frankrijk. Daar, in "Alto Aragon", begint op 50 km afstand het dal waarin ons huis staat. Het is 's zomers een magnifiek wandelgebied; zowel voor kinderen als voor de derde leeftijd, zoals de Spanjaarden zeggen.
Bergbeklimmers en alpinisten komen hier ook aan hun trekken. In de winter kan geskied worden, zowel alpine als langlaufen.
wandel ver sneeuw